AC Prijzen 2021

Airco prijs + kostprijs geïnstalleerd [update 2021]

Met airconditioning kun je het binnenklimaat in je huis goed regelen. Als je een airco wilt kopen, is de prijs natuurlijk een belangrijk aspect. In dit artikel vindt u een compleet overzicht van alle soorten airconditioning met de bijbehorende prijzen, inclusief installatie.

Prijzen per type airconditioning

De prijs van airconditioning zal in eerste instantie sterk afhangen van het type airconditioning dat u heeft geïnstalleerd. Hieronder volgen de gemiddelde kosten voor de installatie van verschillende mogelijke versies van airconditioning:

Type airconditioning

Air conditioning type

Airconditioning zonder buitenunit (mono)

Een monoblock airconditioner wordt direct op een buitenmuur geplaatst en heeft geen aparte buitenunit nodig. Voor de aan- en afvoer van lucht zijn slechts twee roosters nodig. Dit vergemakkelijkt de installatie, wat een gunstig effect zal hebben op de installatiekosten.
Bij airconditioning zonder buitenunit heb je meer last van geluidsoverlast, aangezien de compressor in de ruimte zelf staat. Dit type airconditioning wordt daarom niet aanbevolen in stille ruimtes zoals de slaapkamer of kantoren. Gemiddelde prijs (incl. plaatsen): 1.200 tot 3.000 euro

Airco met buitenunit (split)

Een split-airconditioner bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit blaast koude lucht, de buitenunit koelt de lucht. Het grootste voordeel van een split-airconditioner is dat deze geen geluid maakt in de ruimte zelf.
Dat je meerdere binnenunits op 1 buitenunit kunt aansluiten is ook mooi meegenomen. Hierdoor daalt al snel de gemiddelde kostprijs wanneer meerdere ruimtes gekoeld moeten worden. Gemiddelde prijs (incl. plaatsen): 1.500 tot 3.500 euro voor 1 binnenunit en 1 buitenunit, 800 tot 1.000 euro per extra binnenunit.

Mobiele airconditioning (sporadisch gebruik)

Als u niet vaak airconditioning nodig heeft en u wilt een kleine ruimte koelen, dan kunt u een draagbare airconditioning kopen. Dit verbruikt meer dan bovenstaande toestellen, maar is wel goedkoper in aanschaf.
Er zijn zowel mobiele airco's zonder buitenunit als mobiele airco's met buitenunit. De monoblock-variant komt echter het meest voor. Het nadeel hiervan is dat de warme lucht via een afvoerleiding moet worden afgevoerd. Hiervoor moet een raam of deur worden geopend. Dit vermindert de efficiëntie omdat er dan warme buitenlucht binnenkomt. Prijs: vanaf 200 euro

Welke 6 factoren bepalen de prijs van airconditioning?

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Als u een airconditioner wilt kopen, houd er dan rekening mee dat de kosten voor het installeren van airconditioning
in uw huis of kantoor hangt af van verschillende factoren. Hieronder staan ​​6 belangrijke prijsdrijvers:

BTW-tarief

Laat je airconditioning installeren door een professionele installateur in een woning die ouder is dan 10 jaar, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. U betaalt slechts 6% btw in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit kan dus een groot verschil maken voor de uiteindelijke prijs.

Aantal units (te verwarmen kamers)

Uiteraard is het aantal airco-units dat u laat installeren een belangrijke prijsbepalende factor. Bij split units mag je rekenen op een meerprijs van 800 tot 1.000 euro per extra binnenunit. Soms kan het ook raadzaam zijn om 2 volledig aparte split airco's te plaatsen.

Model & plaatsing

Airconditioning units kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Ze kunnen bijvoorbeeld boven een raam (wandmodel), op de vloer, aan het plafond worden geplaatst of ze kunnen ook volledig ingebouwd worden zodat alleen de luchtroosters zichtbaar zijn. Het installeren van een airconditioning brengt extra kosten met zich mee. Plafondmodellen zijn meestal duurder dan wand- en vloermodellen.

Benodigd vermogen

Het benodigde vermogen is een belangrijke factor die de kostprijs van uw airco bepaalt. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte en locatie van de ruimte waarin de airconditioning is geïnstalleerd. Let ook op het geluid dat het apparaat maakt en op het energielabel. Dit laatste is erg belangrijk om inzicht te krijgen in de bedrijfskosten van de airconditioning en de algehele energieprestaties.

Kosten extra opties

De klassieke airconditioning zorgt alleen voor verkoeling, maar je kunt ook kiezen voor toestellen met meerdere functies. Sommige airconditioners kunnen bijvoorbeeld ook de luchtvochtigheid in een ruimte verwarmen of regelen. Daarnaast kun je de airco ook nog voorzien van andere extra's, zoals een detector die ervoor zorgt dat het systeem alleen werkt als er mensen aanwezig zijn of bediening op afstand met je smartphone of tablet.

Merk en installateur

Het gekozen merk en de installatiekosten hebben de grootste impact op de totale kostprijs. Tarieven van airconditioning installateurs kunnen ook sterk variëren. Daarom is het aan te raden om bij meerdere installateurs offertes aan te vragen. Zij kunnen u vertellen wat de beste airconditioning is voor uw situatie en door meerdere offertes aan te vragen kunt u eenvoudig prijzen vergelijken en het goedkoopste aanbod ontdekken.

Welke airco kopen?

Welke airconditioning voor uw situatie het meest geschikt is, hangt vooral af van het gewenste comfort. Als je regelmatig verkoeling nodig hebt, kun je het beste kiezen voor een vaste airco. Deze staat altijd klaar als je koude of warme lucht nodig hebt. Kiest u voor een kwaliteitsmerk, dan kunt u genieten van een gelijkmatige luchtverdeling en temperatuurwisseling zodat u geen last heeft van een ongemakkelijk gevoel of verkoudheid.

Als je een stille airconditioner wilt (aanbevolen in slaapkamers of kantoren), kun je het beste kiezen voor een split-airconditioner. Als geluid geen probleem is, kun je een goedkope airconditioner kopen zonder buitenunit. Deze dienen altijd direct aan een buitenmuur te worden bevestigd.

Als je maar een paar dagen per jaar airconditioning wilt gebruiken, is een mobiel apparaat een prima alternatief. De installatie duurt slechts 10 minuten en wanneer je hem niet meer nodig hebt, kun je hem weer veilig opbergen. Een mobiele airco is door zijn beperkte capaciteit vooral geschikt voor kleinere ruimtes.

Tip: Koop goedkope airconditioning

Als je op zoek bent naar een goedkope airco, dan ben je het beste af met een mobiel apparaat. Een gemiddelde kamer kan je voor nog geen 500 euro aangenaam verkoelen (zie webshop).

Wil je de beste prijs-kwaliteit oplossing, dan moet je niet alleen rekening houden met de aanschafprijs, maar ook met het verbruik en de levensduur. Een airco op een warmtepomp verbruikt maar liefst 3 keer minder dan een traditionele airco en kan ook gebruikt worden om op een goedkope manier de ruimte elektrisch te verwarmen.

Als u niet zeker weet welk type airconditioning het meest geschikt is voor uw wensen en gebruik, kunt u altijd een vrijblijvende offerte en voorstel opvragen. Daarna kunt u beslissen of u voor een goedkope mobiele airco gaat of voor een hoogwaardig toestel van een installateur.

Wilt u airconditioning offertes op maat ontvangen?

Kies een gespecialiseerde airco installateur en zorg dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Via onderstaand formulier ontvang je gratis prijs
voorstellen en advies van maximaal 3 koeltechnici actief in uw regio.

Buldit, dat is: